Miten aloittaa sijoittaminen

Aloita sijoittaminen nyt! Tämä on oikea vastaus milloin aloittaa sijoittaminen. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän hyötyy korkoa korolle efektistä. Toki olettaen, että sinulla ei ole korkeakorkoista velkaa maksettavana pois. Sijoittamisen voi aloittaa säästämällä tasaisesti tietyn summan joka kuukausi. Et siis tarvitse mitään massiivista pääomaa sijoittamisen aloittamiseen.

Miksi aloittaa sijoittaminen?

Pankkitilillä olevien ylimääräisten rahojen arvo laskee pitkässä juoksussa, sillä rahoille maksettava korko on lähes nolla. Ja koska korko on huono / olematon, pääsee inflaatio nakertamaan rahojesi arvoa. Aloita sijoittaminen ja laita rahat tuottamaan!

Mihin sijoittaa?

Pankit tarjoavat ensijaisesti omia rahastojaan asiakkaille, mutta ne eivät välttämättä sovellu juuri sinun tarpeisiin. Rahastoissa kulut ovat usein melko korkeat ja tämä tietenkin nakertaa mahdollisia tuottoja. Toki rahastoissa hyvänä puolena on niiden helppous. Saat helposti itsellesi hajautetun salkun ja pääset alkuun pienellä pääomalla. Esimerkiksi Nordnetissä kuukausisäästämisen rahastoihin tai ETF-rahastoihin voi aloittaa muutamalla kympillä kuussa.

Sijoituskohteita arvioitaessa huomioitavaa:

  • Sijoituskohteen kulut
    • Pyri minimoimaan kulut
  • Hajauttaminen
    • Älä pidä kaikkia munia yhdessä korissa

Talletustilit ja korkorahastot

Talletustilit ja korkorahastot ovat matalan riskin sijoituskohteita, mutta myöskin niiden tuotto on hyvin marginaalinen. Korkorahastojen riskiä suuremmaksi nostaa matala korkotaso ja yleinen odotus siitä, että tulevaisuudessa korot lähtevät nousemaan. Mikäli korot nousevat, niin useiden korkorahastojen arvo laskee. Talletustili voi olla korkorahastoa vielä turvallisempi kohde mutta talletustilin koroilla harvoin onnistuu edes voittamaan inflaation. Nämä molemmat vaihtoehdot kannattaa mielestämme unohtaa.

Osakkeet ja osakerahastot

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna osakerahastoista voi odottaa 5-10 prosentin vuosituottoa. Osakerahastoja harkitessa tärkeää on rahaston valinta. Turvalliset rahastot ovat hajautettu ympäri maailmaa. Näin ollen globaalien rahastojen riski on matalampi kuin esimerkiksi Suomi-rahastojen riski. Pahimmassa tapauksessa maakohtaiset rahastot voivat laskea useita prosentteja.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on riskialtista ja vaatii paineensietokykyä ja suurempaa alkupääomaa. Sekä nousut, että laskut ovat huomattavasti suurempia kuin osakerahastoissa. Toki osakesijoittaja voi sijoittaa useampiin osakkeisiin ja näin ollen rakentaa itselleen hajautetun salkun. Tämä tosin vaatii taitoa.